Perşembe , 23 Mart 2023

Türkiye’de İnternet sansürü devrede

İnternet Sansürü, internet yasasındaki değişikliklerle TBMM’de onaylandı.

TBMM Genel Kurulu’nda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair ‘Torba Kanun Tasarısı’nın dördüncü bölümü kabul edildi.

Beş bölümden oluşan tasarının internetle ilgili yayınlarının denetimini içeren dördüncü bölümünün Genel Kurul’daki görüşmeleri tamamlanmış oldu.

Son bölümüyle ilgili görüşmeler de tamamlandığında yasa Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak. Mahkeme kararı olmadan site kapatılabilecek.Yeni düzenlemeyle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) ‘özel hayatın gizliliğinin ihlali’ gerekçesiyle hakim yetkisi tanınıyor.

Başka deyişle bu kurumlar, doğrudan internet içeriğine erişim engellemesi yapabilecek. Tasarı ile erişim engelleme kararlarının verilebileceği haller de genişletiliyor.

İnternet ortamında yapılan yayın içeriğinde ‘özel hayatın gizliliğinin ihlali’ olduğu iddiasıyla gerçek veya tüzel kişiler mahkeme yerine doğrudan TİB’e başvurabilecek ve 24 saat içinde site erişime kapattırılabilecek.

Erişim Sağlayıcıları Birliği kullanıcı kayıtlarını tutacak

Yeni düzenleme kapsamında Erişim Sağlayıcıları Birliği oluşturuluyor.Telekomünikasyon firmaları gibi tüm servis sağlayıcılarının bu birliğe üye olması da zorunlu tutuluyor.

Üyeler, internette içerikleri kullananlar hakkındaki erişim kayıtlarını 2 yıla kadar saklamakla yükümlü olacak. Özel hayatın gizliliği hükmü altında gelecek herhangi bir talebi 4 saat içinde yerine getirmek zorunda kalacak. Kararı uygulamayanlar hakkında işlem yapılabilecek.

Sitelerin bir bölümü veya sayfası engellebilecek

Yasa taslağı ile artık erişim engelleme kararları, IP ve URL üzerinden alınabilecek. Başka deyişle video paylaşım siteleri veya blog sitelerinin yalnızca belli bir bölümü ya da sayfası engellenebilecek, ayrıca DNS değiştirerek erişime engelli sitelere giriş mümkün olmayacak.

10 maddede internet sansürü

İnternet erişimi ile ilgili maddeler, internete erişimin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından engellenmesine olanak sağlıyor.

1-Anahtar kelimelerle “uygunsuz içerik” belirlenip sayfa kaldırılabilecek.

2-Sansür, URL adresi tabanlı yapılabilecek:

3-Yer sağlayıcı yurt dışındaysa bile erişim engellenebilecek. DNS değiştirerek bir siteye girilemeyecek.

4-Hâkimler, 24 saat içinde sansür kararı verebilecek. “Zararlı” içerik çıkarılmazsa, 500-1.000 TL arasında günlük para cezası kesilecek.

5-Hosting firmaları her kullanıcının izini sürebilecek. Her kullanıcının internetteki faaliyeti kayda alınarak 1-2 yıl saklanacak.

6-TİB başkanına internet sitesi erişim engelleme yetkisi verilecek.

7-Birliğe gönderilecek olan “erişimin engellenmesi kararı” 4 saat içinde uygulanmak zorunda olacak.

8-Erişim Sağlayıcı firmalar, kullanıcıların hangi sitelere girdiğini kaydedip 2 yıl boyunca saklayacak.

9-Bilgisayar ve akıllı telefonlardan internete bağlanan 34 milyon kullanıcı tek tek fişlenecek.

10-İnternetteki içerikler sayfa bazında da engellenebilecek.

About Mustafa Akpolat

Check Also

Resmi kayıtlara göre 111 kişinin hayatını kaybettiği Maraş Katliamı üzerinden 41 yıl geçti.

Maraş’ta 19-24 Aralık  1978  tarihlerinde kontrgerilla destekli sağcılar, çevre köy ve ilçelerden çağırdıkları silahlı grupların …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir