Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile sabah yaptığı görüşmenin ardından, Avrupa’ya Türkiye üzerinden sığınmacı girişini azaltacak anlaşmayı Avrupa Birliği’nin (AB) 28 liderine sundu. Tusk, anlaşmanın AB liderleri tarafından kabul edildiğini duyurdu.
Brüksel’de sığınmacı krizinin çözümü amacıyla düzenlenen AB-Türkiye zirvesine başkanlık eden Avrupa Konseyi Başkanı Tusk, Twitter mesajında “tüm AB liderleri ve Türkiye Başbakanı, anlaşmayı oybirliğiyle kabul etti” ifadesini kullandı.
Zirve sonrasında Tusk ile basın açıklaması yapan Başbakan Davutoğlu da, “Bugün iki sebepten dolayı tarihi bir gün. İlk olarak bugün Türkiye’de Şehitler Günü. Bugün tarihi bir gün, çünkü Türkiye ve AB arasında bir anlaşmaya vardık” dedi.
Üzerinde anlaşmaya varılan taslakta öne çıkan maddeler şöyle:
‘ANLAŞMA 20 MART’TA UYGULAMAYA KONACAK’
— Türkiye-AB anlaşmasının taslağında, yalnızca ‘Mali ve Bütçe Hükümleri’ başlıklı 33. faslın haziran ayına kadar açılması ve diğer fasıllarla ilgili olarak da hazırlık çalışmalarının hızlandırılması öngörülüyor.
– Avrupa Komisyonu, Türkiye’ye mülteciler için verilecek olan 3 milyar euro’luk yardımın tahsisi için bir hafta içinde bir liste hazırlayacak. İlk projelerden sonuç alındığında AB, 2018 sonuna kadar 3 milyon Euro daha verecek.
— Türkiye-AB anlaşmasının yürürlüğe girme tarihi 20 Mart olarak belirlendi. Yani Türkiye, 20 Mart’tan itibaren Yunanistan’a ulaşan ve sığınma başvuruları reddedilen kişileri geri alacak.
— Yunanistan’dan Türkiye’ye gelen her sığınmacı karşılığında Türkiye’den AB ülkelerine bir sığınmacı yerleştirilecek. Öncelik, Yunanistan’a yasa dışı yollardan girmeyi denememiş olanlara verilecek.
— AB ve Türkiye, Suriye’de ve özellikle Türkiye sınırına yakın yerlerde insani durumun iyileştirilmesi için işbirliği yapacak.
— Türkiye, yasa dışı göçü engellemek için gerekli adımları atacak ve komşularıyla işbirliği yapacak.
— Türkiye ile AB arasındaki vize serbestisinin haziran 2016’da yürürlüğe girmesi amacıyla çalışılacak. Türkiye’nin gerekli adımları atması halinde nisan sonunda Avrupa Komisyonu değerlendirmesini açıklayacak.
Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka, anlaşmanın kabul edildiğini ve Yunanistan’a geçen tüm sığınmacıların 20 Mart’tan itibaren Tükiye’ye gönderileceğini duyurdu. Reuters’a konuşan bir Türk yetkili ise, Türkiye’nin 4 Nisan’dan itibaren sığınmacıları geri almaya başlayacağını ifade etti.
‘KIBRIS LİDERİ DE KABUL ETTİ’
AB’den bir diplomat, daha önce Türkiye’nin Kıbrıs devletini tanımaması halinde anlaşmayı veto edeceğini açıklayan Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in, anlaşmanın son taslağını kabul ettiğini söyledi. Öte yandan 33. faslı AB içinde bloke eden tek ülke olan Fransa’nın bu konudaki tutumunu değiştirdiği belirtiliyor.
‘4 KONUDA ANLAŞMAZLIK VAR’
Daha önce zirvede dört madde üzerinde anlaşmazlık yaşandığı belirtilmişti. Brüksel’deki görüşmelere katılan bir kaynak, “Anlaşmazlık yaşanan ilk konu AB yasalarına ve uluslararası hukuka uygun bir anlaşma sağlamak, ikinci konu Kıbrıs ve Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakereleri, üçüncü konu anlaşmanın uygulanacağı tarih ve dördüncü konu da AB’nin Türkiye’ye ek 3 milyar Euro vermesi” demişti. (Kaynak: Sputniknews)