SPD ve Yeşillerden oluşan Hamburg Senatosu, Milletvekillerine öncelikmi tanıdı?
Mustafa Akpolat
SDP ve Yeşillerden oluşan Hamburg Senatosu, göçmenlere yönelik faaliyet ve projelere destek fonundan, SPD Milletvekili Kazım Abacı’nın kurucusu ve yönetcisi olduğu ”Unternehmer ohne Grenzen” derneğine yaklaşık 5 milyon Euro (4 Milyon 970 bin Euro) verdiği belirtiliyor.
Die Welt gazetesinde yayınlanan haberde, Sol Parti Hamburg Milletvekili Mehmet Yıldız’ın, cevaplandırılması için Senatoya verdi soru önergesine verilen cevapta, göçmenlere yönelik faaliyet ve projelere destek fonundan verilen miktarlara yer verildi.
Yaklaşık 451 göçmen derneğinin bulunduğu Hamburg’da son 5 yıl içerisinden 65 derneğe toplam 1 milyon 450 bin Euro destek verilirken, SPD Milletvekili Kazım Abacı’nın yöneticisi olduğu ”Unternehmer ohne Grenzen”ye bu süre zarfında toplamda 4 Milyon 970 bin Euro verildiği belirtildi.
Örneğin; Abacının Müdürü olduğu ”Unternehmer ohne Grenzen” 2010 yılından ”Interkulturelles Frauenwirtschaftszentrum” projesine 811.000 Euro verilirken, bir yıl sonra ”yerel ekonomiyi güçlendirmek için danışma kurumu” adı altından 659.482 Euro ve 2014 yılında iki proje karşılığı 1,9 Milyon Euro verildiği belirtilmekte. Haberde ayrıca Yeşiller Eski Milletvekili Nebahat Güçlü’nün başkanı olduğu TGH’ya ise bu süre zarfında 2 Milyon 600 bin Euro verildiği belirtilmekte.
Mehmet Yıldız, ”Verdiğim soru önergesi ile aldığım listede bir çok göçmen derneğinin bu fonlardan hiç yararlanmadığını ama yöneticiler Milletvekili olan iki kuruma verilen fonlarla büyük bir adaletsizliğin yaşandığını gördüm.”
Konuyla ilgili olarak Sol Parti Milletvekili Mehmet Yıldız, Nüfusunun üç’te biri göçmen olan Hamburg’da değişik ulus ve kültürleri temsilen 451 kurum ve kuruluştan bir çoğu bu fonlardan ya uzun uğraşılar sonucu küçük miktarlarda destek almaktalar yada hiç almamaktalar. Yıldız, Yüzlerce kurum,spor, çocuk, gençlik ve ailelere yönelik faaliyet, bilgilendirme ve danışma gibi hizmetleri sunmalarına rağmen bu fonlardan ya hiç ya da çok az miktarda destek alabildiklerini, kendi cabalarıyla faaliyetlerini sürdürmeye çalıştıklarını bu adaletsizliğin giderilmesi gerektiğini belirtti
Haberde ayrıca, Sosyal Dairenin 451 kurum ve kuruluş arasından ayrımcılık yaptığı iddalarını kabul etmeyerek, destek fonlarının nasıl kullanıldığı denetlendiği belirtildi.
Diğer yandan, bazı göçmen derneklerinin konuyla ilgili bir açıklama yapacakları belirtildi.
Not: SPD ve Yeşiller 2015 Mart ayından bu yana Kooalisyon ortaklığı yapıyorlar, 2015 Mart ayı öncesi SPD 4 yıl tek başına Hükümetteydi