Öğrencilerden Afrikalı Mültecilere Destek Yürüyüşü

Almanya’nın Hamburg şehrinde binlerce öğrenci Afrikalı mültecilere oturma hakkı verilmesi talebiyle yürüyüş yaptı.Hamburg Eğitim Bakanlığı’nın karşı çıkmasına rağmen bir günlük okul boykotu yapan öğrenciler, öğretmenleri eşliğinde merkez tren istasyonu önünden bir araya gelerek renkli dövizlerle yürüyüş yaptı.  Yürüyüş alanında ‘Herkes kalma hakkı’, Hiç kimse illegal değildir’, ‘Herkese eşit hak’,’Yaşasın uluslararası dayanışma’, ‘Irkçılığa ve ayrımcılığa hayır’ içerikli döviz ve pankartlarla merkez tren istasyonu önünde toplanan yaklaşık 3 bin kadar öğrenci, Afrikalı mültecilerle dayanışma gösterisi yaptı.


Mayıs 2014 yerel seçimlerine rağmen sosyal demokrat partinin (SPD) Alman Anayasasındaki 23.maddeyi -insani gerekçeler- göz ardı ederek, katı tutum içine girmesi kendi tabanında da tepkiyle karşılanmakta.Noel hazırlıklarının yapıldığı şehrin en kalabalık caddelerinden geçen yürüyüş kortejine Hamburglular yoğun ilgi gösterdi
Aralarında sendikalar, anti-faşist örgütler, partiler ve kiliselerin destek verdiği yürüyüşte, polisin uzakta durması dikkat çekti. Görsel ve yazılı basının yoğun ilgi gösterdiği yürüyüşte, çoğunluğu 18 yaş altı gençler oluşturdu.

Öğrencilerden Afrikalı Mültecilere Destek Yürüyüşü
NATO’nun Libya’yı açık işgali sonrası çalışmak için bulundukları Libya’dan kaçmak zorunda kalan Kuzey Afrikalı mülteciler, önce İtalya’ya daha sonra da Hamburg’a yerleşmişlerdi. Hamburg’da kaçak yaşayan ve sayılari 300 kadar olan Afrikalı mülteciler için, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yönetimindeki Hamburg Senatosu protestolara yolaçan bir karara imza atmıştı. Mültecileri geldikleri İtalya’ya geri göndermeyi gerçekleştirmek için (sınırdışı) “tek tek kişisel” kimlik bildiriminde bulunmaları ön şartı kabul edilmişti.
Göçmen kökenli  SPD’li vekillerin de sessiz kaldığı karar, Hamburg ve Almanya’da demokratik çevrelerde protestolara yol açtı.  ‘Lampedusa Grubu’ olarak iltica başvurularının kabul edilmesini talep eden Kuzey Afrikalı mülteciler ise, Senatonun kararını reddederek, toplu kimlik bildiriminde bulunacaklarını açıklamışlardı Başta insan hakları kuruluşlari, dini kurumlar ile basın ve kamuoyunun yoğun desteğini alan Lampedusa Grubu ile dayanışmak için hemen her hafta sonu kitlesel protesto gösterileri düzenleniyor.

About Mustafa Akpolat

Check Also

Resmi kayıtlara göre 111 kişinin hayatını kaybettiği Maraş Katliamı üzerinden 41 yıl geçti.

Maraş’ta 19-24 Aralık  1978  tarihlerinde kontrgerilla destekli sağcılar, çevre köy ve ilçelerden çağırdıkları silahlı grupların …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir