Cumartesi , 25 Mart 2023

MEKAN; ”TGH denilen beladan kurtulduk”

2000 yılından bu yana Hamburg Altona ilçesinde,  Türkiyeli yaşlıların buluştukları, birlikte bir arada değişik etkinlikler gerçekleştirdikleri MEKAN, (MEKAN, Interkultureller Seniorentreff) TGH’dan ayrıldı.

Mekan1

Saim ve Fatma  Çelik

Mustafa Akpolat

”Biz yıllarca uzun uğraşılar vererek yaşlılarımızın buluştukları bir Mekan meydana getirmişken, TGH’nın yönetiminin veya Nebahat Güçlü’nün kariyer yapmak için bizi kullanmasına, bu imkanımızı yok etmesine göz yumamazdık”
Her yıl yaklaşık 12 bin kişi tarafından ziyaret edilen MEKAN’ın gönüllü çalışanları Fatma ve Saim Çelik, ”1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren TGH ile bir ilişkimiz kalmadı. Tekrar AWO’ya (Arbeiterwohlfahrt) bağlı olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

Mekan2

2009 yılına kadar AWO’ya bağlı olarak çalışan ve daha sonran TGH’ya üyesi olan MEKAN, TGH başkanı Nebahat Güçlü ile yaşadıkları sorunlardan dolayı TGH’dan ayrıldklarını belirtiler.
Görüştüğüm Fatma ve Saim Çelik, Nebahat Güçlü ile yaşadıkları sorunları ve TGH’dan ayrılma nedenlerini anlattılar.
”Orada ayrılmamızın nedeni ve sorunun adı Nebahat Güçlü’dür. Daha önceki yönetimlerle uyum içinde çalışmamıza rağmen, Güçlü göreve gelir gelmez bize, kendi işçisiymişiz gibi emirler vermeye başladı. Bizimle bir sözleşme yapmaya kalkıştı. ”Bana bura ile ilgili her ay rapor vereceksiniz” demeye başladı. ”Buraya giren çıkan herkesten benim haberin olacak. Hiç bir gazeteci benden habersiz buraya girmeyecek. Bütün odaların anahtarlarını bana vereceksiniz, her odaya girip kontrol edeceğim. Burayı TGH kullanacak, arta kalan zaman olursa siz kullanırsınız” gibi bir anlayışla üzerimizdeki baskıyı sürekli arttırarak dayatmalarda bulundu. Bizde bu durumu gerekli resmi dairelere bildirdik ve onlarda TGH’nın böyle bir şey yapmaya yetkisi olmadığını bize belirttiler ve Nebahat Güçlü’nün bize imzalatmak istediği anlaşmanın zaten yasal bir yanı ve bağlayıcılığı olmayacağını belirttiler. Amacı, burada yaşlılara yönelik yaptığımız çalışmaları, kendisi yapıyor gibi göstermeye çalışmaktı. ”Ya burayı sizin elinizden alırım, yada siz çıkar gidersiniz buradan” demeye başladı. Biz yıllarca uzun uğraşılar vererek yaşlılarımızın buluştukları bir Mekan meydana getirmişken, TGH’nın yönetiminin veya Nebahat Güçlü’nün kariyer yapmak için bizi kullanmasına, bu imkanımızı yok etmesini kabullenemezdik.
Bize bile haber vermeden Mekan adına olan kontoyu kapattılar. Mekan’ın giderlerinin karşılanması için devletten gelen parayı bu konto üzerinden harcıyorduk. TGH müdürüne gidiyoruz, TGH yönetim kuruluna sorun diyor. TGH yönetimine gidiyoruz Müdürlüğe gidin diyorlar, yani bizi yıldırmak için Nebahat Güçlü elinden geleni yaptı. Mekan adına gelen parayı TGH’dan elden almak için her seferinden gidip sorun yaşıyorduk. Bizi kendisine muhtaç ve kendisine bağlı hale getirerek onun her dediğini yapacağımızı sandı. TGH’ya gidererek, MEKAN adına gelen parayı talep ediyoruz, TGH’nın parası yok diyorlar. Biz TGH’nın parasını değil. MEKAN adına TGH’ya gönderilen parayı istememize rağmen, 6 ay sürekli para sorunu yaşatıldı bize. MEKAN daha önce AWO’ya bağlıykende giderleri için zaten bir bütçesi vardı. Bu bütçe üzerinden TGH’nın bir hakkı olmadığı gibi, bu banka hesabı üzerinde de bir hakkı yoktu. Buna rağmen Banka hesabımızı kapattı.
Kendi istekleriyle MEKAN’a bir kopi makinası koydular, daha sonra da 800 Euro‘luk bir faturayı bizim ödememizi istediler. Bu Kopi Makinasını ne biz talep ettik, ne de ihtiacımız vardı. Telefon parası istemeye başladılar. Buranın telefon faturasını devlet zaten karşılıyor. Hiç alakası olmayan her ay ‘bearbeitungsgebühr” adı altından her ay 50 Euro istemeye başladılar. MEKAN’ın böyle bir gideri olmadığı gibi, giderlerimizi devlet zaten karşılıyor. Bir de TGH’ya ayrı bir ödeme yapma gibi bir durumumuz zaten mümkün değil. Kaldıki elimizde telefon giderleri ve diğer giderlerimizin devlet tarafından karşılandığının belgesi var.
TGH’da düzenlenen her toplantıya, Mekan’a gelen insanları toplayıp oraya götürmemizi istiyordu. Buna kimseyi zorlayamayız. İnsanlar buraya bir arada olmak için birlikte zaman geçirmek için geliyor. Nebahat Güçlü’nün konuşacağı toplantılara götürme veya gitme diye bir zorunluluğumuz olamaz.
Burayı dernek yapmaya kalkıştı, MEKAN bir dernek değil, gönüllü insanları hiç bir karşılık beklemeden yaptıkları çalışmalar ile faaliyet sürdürüyor. Dernek yaparak kendisine muhtaç ve bağlı bir kurum gibi işletmek istedi. Biz de kendimize göre değişik kurumlarla görüşmeler yaptık ve en son AWO’ya tekrar üye olduk ve TGH belasından ve Nebahat Güçlü’den kurtulduk.
MEKAN’ın gelecek ile ilgili programımızı AVO ile birlikte planladık yakın zamanda netleşir.
Değişik kurslar olacak, kültürel faaliyetlerimz olacak
Ayrıca, ileriki süreçte fınanse edebilirsek, Almanya içi gezi turları 10-15 kişilik gruplar halinde geziler düşünüyoruz.”

Ayrıca, MEKAN’ın, Fatma ve Saim Çelik’in cabalarıyla gerçekleşecek olan örnek bir projeyi anlatacağim size.

MEKAN HAKKINDA
Mekan yaşlılar buluşma Merkezi, 2000 yılından bu yana başta Fatma ve Saim Çelik eşi olmak üzere emekli ve yaşlı Türkiyeli göçmenler tarafından, yaşlı ve emeklilere yönelik gönüllü olarak hizmet sunmakta. Mekan’da, yaşlılarımızın günlük yaşam düzeylerini arttırmak, sağlıklı kalmalarına yardımcı olmak, yeni şeyleri öğrenmelerini sağlamak, deneyimlerini aktarmalarına olanak vermek için pek çok etkinlik organize edilmekte, kurslar ve geziler düzenlenmekte. Mekan, Altona ilçesinde olmasına rağmen, diğer semtlerden de pek çok katılımcısı ile her yıl yaklaşık 12 bin kişi tarafından ziyaret edildiği belirtildi.

Hamburg’da, yaşlı ve emekli göçmenlere yönelik örnek ve özverili bir çalışma yürüten Mekan yaşlılar buluşma merkezi (Mekan-InterkulturellerSENİORENTREFF) etkinliklerinde, emekli ve yaşlı insanların sorunlarına dikkat çekmek, sorunlarını gündeme getirmek, değişik aktiviteler düzenleyerek bir araya gelmek, bilgi, alış verişinde bulunmanın yanı sıra değişik kurslar ve aktiviteler düzenlemekte.

Mekan yaşlılar buluşma merkezi yönetcisi ve Hamburg Yaşlılar danışma kurulu üyesi Fatma Çelik, ve Altona Yaşlılar danışma kurulu üyesi, Mekan yöneticisi Saim Çelik, Hamburg’da göçmen emekli ve yaşlılara yönelik olarak düzenli faaliyet yürüten tek buluşma merkezi olduğunu belirtti. Bir çok yaşlı ve emekli sorunlarının çözümü konusundan bilgiye sahip olmadığından resmi yazışmalarda veya resmi direlerdeki sorunları konusunda bilgilendirmeye ve yardıma gereksinimleri var. Bundan dolayı bakım ve hastalık sigortaları, emekli sandığı, sosyal yardım dairesi gibi kurumlar ile yazışmlar ve diğer resmi konularda yardım edilmeye çalışılıyor.
Haftanın 7 günü, Saat 10’dan itibaren kapılarını açan Mekan’da hergün değişik faaliyetler gerçekleştirilmekte. Dikiş, Müzik, Spor, Bilgisayar, Türkçe, Sanat Müziği gibi kursların yanı sıra Çarşamba ve Cuma günleri saat 14’ten itibaren sohbet toplantılarıda gerçekleşmekte. Herkes evden getirdiği yemek veya pasta türü yiyeceklerle mekandan Çay ve kahve eşliğinde kendi aralarından el örgüsü veya başka bir meşkuliyetle kendi aralarından sohbet ederek bir araya geliyorlar. Dikkatimi çeken bu sohbet toplantılarına daha çok kadınların katılıyor olmasıydı. Neden erkek yaşlı ve emeklileri yok dediğide, Saim Çelik, ”maalesef onlar Kahve türü ortamlara gitmeyi tercih ediyorlar galiba” diyor. Yaklaşık 2 saat kalarak sohbet ettiğim Yaşlı ve emeklilerin hepside emekli maaşlarının yetersizliği ve yoksulluktan yakınıyorlar. On yıllarca değişik işlerde düşük ücretle çalıştıklarından dolayı, düşük emekli maaşları onları yaşlılıkta rahat etirmiyor. Bürokratik işlemleri, sağlık sorunları, yalnızlık gibi sorunlarını, Mekan’a gelerek bir arada bulunarak değişik etkinliklere katılarak gidermeye çalışıyorlar.
Daha geniş bilgi için : Fatma – Saim Çelik
MEKAN- InterkulturellerSENİORENTREFF
Karl-Wolff-str. 19 – 22767 Hamburg
Telefon: 040 / 38 61 64 59

About Mustafa Akpolat

Check Also

Resmi kayıtlara göre 111 kişinin hayatını kaybettiği Maraş Katliamı üzerinden 41 yıl geçti.

Maraş’ta 19-24 Aralık  1978  tarihlerinde kontrgerilla destekli sağcılar, çevre köy ve ilçelerden çağırdıkları silahlı grupların …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir