Cumartesi , 25 Mart 2023

Hamburg’da Mültecilerin dramı ve SPD-Yeşiller’in acizliği

Pressemappe BTW 2013 klein16 Kopie

Mustafa Akpolat

Obama Hamburg`un “Hoşgeldin” kültüründen övgüyle bahsetmesini, sanki partisinin çalışmalarına referansmış gibi gösteren SPD’li vekil, sorumluluğunda olan mülteciler konusunda, barınma ve yaşanan kaostan ve sorumsuzluktan, kendi haline bırakılan durumdan ve belirsizlikten söz etmiyor. Obama’nın övgüleri gecenin keskin soğuğunda üşüyen insanları ısıtmıyor, bu kaosa çözüm getirmiyor. Belki biraz sizin o gururunuzu okşar, hepsi o kadar!’

Bergedorf1
Bildiğiniz gibi Avrupa son günlerde yoğun mülteci akınına uğradı, Bu akın neden şimdi yaşandığı ayrı bir tartışma konusu.
Ortadoğuda, Kuzey Afrika’da veya başka ülkelerde yaşanan savaş, açlık ve değişik sorunlardan dolayı insanlar, bin bir zorlukla boğuşarak göç yollarında. Almanya veya Hamburg’un bu yaşanılanlardan etkilenmemesi mümkün değil. İnsanlar yaşamlarının daha güvende olacağını düşündükleri ülkelere göç etmesi kadar normal bir şey olamaz. Dünya’da yaklaşık 60 milyon insan sürekli göç halinde. Bunların nedenleri konusuna girmeyeceğim ama kısacası savaşlardan ve söz konusu ülkelerdeki sorunlardan kimlerin çıkarı varsa, yaşanılanların sorumlusuda aynı güçlerdir.

Biz Hamburg somutuna gelecek olursak, bir çok yere olduğu gibi Hamburg’a da binlerce mülteci gelmekte ve bir çoğu sadece transit şehir olarak Hamburg’u kullanarak, daha kuzeydeki ülkelere gidiyorlar. Bazıları ise şu an Hamburg’da barınıyorlar.
Hamburg gibi 2 milyona yakın nüfusu ile zengin bir metrepol olma özelliğinin sürekli konuşuluyor olmasına rağmen, bu gibi durumlara karşı ne kadarda hazırlıksız olduğunu veya konuyu ciddiye almadığını görmekteyiz. Mülteci akını dağilde farklı bir sorun yaşansaydı ve insanlara barınma imkanı sunmaya hazır olmadığını maalesef gördük.
Bazı insanlar Hamburg Hükümeti’nin bu ani mülteci yoğunluğu karşısında fazlada bir şeye yapamayacağını veya sadece mültecilere yönelik gerici bir tepki gösterebilmekteler. Bu kimi tepkilerin göçmen kökenli insanlardan gelmesi daha da ilginç. Bazılarının tepkisi Alman Irkçıların gösterdiği tepkilerle çok benzeşiyor.

Kesin bir rakam olmamakla beraber son aylarda ciddi anlamda bir mülteci akını yaşandığı kesin ancak gerek Hamburg Hükümeti’nin gereksede bu konuyla ilgilenen resmi kurumların hantal veya işi baştan savma veya hiç ilgilenmeme gibi kendi haline bırakılmış bir tablo var ortada.
Bin kişi bir gece abar topar otobüslere bindirilerek, barınmaya uygun olmayan başka bir binaya naklediliyor.  Bir çok insan dışarıda sabahlamak zorunda kalıyor. Ve Açlık Grevine başlıyorlar. Yine başka bir Çadır kamp’ından ciddi sorunlar var. Çadırda yaşamak zorunda kalan insanların, sağlık, bakım, beslenme ve diğer insanı gereksinimleri maalesef yetersiz veya karşılanmıyor. Bir çok yerde gönülülerden oluşan insanlar ellerinden gelen birşeyler yapmaya çalışıyorlar.. Gönüllü insanların bu dayanışması takdire şayandır, ancak tüm bunlar Devletin ve resmi kurumların görevi olması gerekirken, bir çok sorun kendi haline bırakılmış durumda. Hamburg Merkez Tren istasyonunda yine gönüllü ve kendliğinden bir araya gelen insanlar mültecilere yardım etmeye çalışıyorlar. Çevredeki esnaf ve mahalle sakinleri imkanlarını seferber ediyorlar…

Bunlar güzel şeyler. Ancak Hamburg  Eyalet Hükümetini oluşturan SDP ve Yeşiller sanki bu konda bir sorumlulukları yok muş gibi, sanki hükümette değillermiş gibi, inisiyatif gönüllü insanlara havale edilmiş durumda.  Üstüne üstlük, gönüllülere çalışmalarında yardımcı olmaları ve imkan vermeleri gerekirken,  sürekli çıkarılan zorluklarla, gönüllülerin çalışamlarıda zorlaştırılmakta. Görünen tablo, SPD-Yeşiller koalisyon hükümetinin tam bir acizlik içinden olduğudur.

Göç_yollarında
Diğer yandan SDP’nin bu konular ile ilgili olarak sözcüsü olan Vekil, ABD başkanının Hamburg’a övgüde bulunmasını sosyal medya’da paylaşarak sanki ”bakın koskoca Amerika’nin başkanından bile övgü alıyoruz.” demeye mi getiriyor nedir bilmiyorum ama ortada bir sorun var ve bir belirsizliktir devam ediyor. Sorumluluk duyarak, devletin imkanlarını sorunu giderme temelinde harekete geçirmeleri gerekmiyor mu?. Obama’nın övgüleri gecenin keskin soğuğunda üşüyen insanları ısıtmıyor, bu kaosa çözüm getirmiyor. Belki biraz sizin o gururunuzu okşar, hepsi o kadar!

About Mustafa Akpolat

Check Also

Resmi kayıtlara göre 111 kişinin hayatını kaybettiği Maraş Katliamı üzerinden 41 yıl geçti.

Maraş’ta 19-24 Aralık  1978  tarihlerinde kontrgerilla destekli sağcılar, çevre köy ve ilçelerden çağırdıkları silahlı grupların …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir