Perşembe , 23 Mart 2023

Hamburg’da ”Birlikte yaşlanmak” örnek proje gerçekleşiyor

Yaşlılar buluşma merkezi -MEKAN- gönüllü yöneticileri ve Hamburg Eyalet Yaşlılar kurulu üyesi Fatma Çelik, Altona ilçesi yaşlılar kurulu üyesi Saim Çelik, 5 yıldır gerçekleştirmeye çalıştıkları ”Birlikte yaşlanmak” adlı projeleri gerçek oluyor.

mekan7 2010 yılında Proje için hazırlanan taslakta yer alan bir fotograf

Mustafa Akpolat

2010 yılından bu yana proje için uzun süreli bir caba içinde olan Fatma ve Saim Çelik, projenin kabul edildiğini belirttiler.

”Birlikte yaşlanmak” projesi, ilk etapta 48 daireyi kapsayacak. Türkiyeli yaşlıların 50-65 metre kara büyüklüğündeki konutlarda,  ortak yaşam alanları olan, sağlık ve bakım hizmeti sunan servisin 24 saat hizmet sunacağı yaşlılar yurdu olarak gerçekleşecek.

Proje, Hamburg Altona İlçesi’nin Tren istasyonundan başlayarak, Diebsteich’a kadar uzanan alanda yapılacak olan 3600 konutluk arazide inşaa edilecek olan bir binada gerçekleşecek. Binanın temeli 6 ay içinde bir törenle atılacak ve 2018 yılının ortalarında bitirilmesi planlanıyor.

Mekan77

Konuyla ilgili olarak Fatma ve Saim Çelik şunları anlattılar.:

”6 Temmuz pazartesi günü KAIFU NORDLAND e.G ve konuyla ilgili resmi kurumlar ile yapılan son toplantıda, MEKAN ve Q8 olarak verdiğimiz ortak proje kabul edildiği bize bildirildi.”

MEKAN’a gelen insanların bir çoğu yalnız yaşıyor ve rahatsızlıkları var, içlerinde sağlık sorunu olanları var, yalnızlık zaten hastalık getiriyor. Hem büyük evleri var, kırada ödemede zorlanıyorlar, küçük evlerle değiştiremiyorlar, hemde küçük ev bulmakta zorlanıyorlar. Diğer taraftan yaşlı bakım evi Tabea’da edindiğimiz deneyimlerden de gördüğümüz, insanlarımızın beraber bir arada, yaşlanmaları, yaşamaları, birlikte zaman geçirmeleri onları daha mutlu ediyor. Daha dinç tutuyor. Biz bu projenin ön girişimlerini 2010 yılından yapmış ve bir çok görüşmede bulunmuştuk.

Bir arada beraber yaşamak, dinç kalabilmek ve huzur evine gitmeden, aynı kültürden ve aynı dilde kendilerini daha rahat ifade edebilen insanların yaşlılıkta bir arada bulunmaları onları daha mutlu ettiğine tanık olduk.

Proje kapsamında, sağlık sorunları ile yakından ilgilenen bakım serviside 24 saat hizmet verecek.

Türkiyeli yaşlılar için olacak olan bu proje ile ilgili olarak uzun süreli bir çalışmanın içindeydik. ”Q8” adlı kurum ile birlikte projesi kapsamında bu konu üzerine uzun süre çalıştık.

Bu konular ile ilgili çalışamlar yapan Yüksek okullardaki çalışmaları izledik, kurum ve kuruluşları ziyaret ettik, çalışmaları hakkında bilgi edindik. Daha sonra ”Q8” adında bir kurumunda, bizim gibi ”Birlikte yaşlanmak” adı altından faaliyet yürüttüğünü ve  projenin gerçekleştirilmesi için çalışmalar yaptığını öğrendik. Bize, bu projeyi birlikte gerçekleştirme önerisi getirdiler.

Eın Altona für alleProjenin gerçekleşeceği alan

Gerçekleşecek olan projenin yarısı Türkiyeli insanlarımız için, yarısıda Almanları kapsayacak şekilde beraber yürütelim dediler. Bizde olumlu bulduk ve projenin gerçekleşmesi için beraber çalışmaları sürdürdük. Bir çok kuruma, kuruluşa başvurduk, bir çoğundan red gelmesine rağmen araştırmalarımıza devam ettik, görüşmelerimizi sürdürdük. Bu süre içerisinden Altona Tren istasyonunun oraya yapılacak olan yeni yerleşim alanı gündeme gelince, bizde buraya başvurularımızı yaptık.

Yaklaşık 2 sendir ”Q8” ile birlikte sağlık bakanlığına, senatoya ve bir çok kuruma başvurularda bulunarak projemiz hakkında bilgi verdik ve bu kurumların desteğini aldık.

Kabul edilen proje kapsamında ilk etapta, MEKAN’dan 35, Q8′ den 13 kiş bu evlerde kalacak

Herkesin 50 metre kare kendisine ait evi olacak, mutfağı, banyosu engelsiz olacak, hep birlikte bir arada olabileceğimiz bir de salonumuz olacak, o salonda kültürel etkinliklerimizi yapacağız, bayramlarımızı kutlayacağız, misafirlerimizi ağırlayabileceğiz, sabah sporumuzu yapabileceğiz. Evler, çiftler için 65 metrekare, tek yaşayanlar için 50 metrekare büyüklüğünde olacak. Alt katında 24 saat hizmet sunacak bakım servisi olacak. Bizim Projede Doğan Bakım servisi bu görevi üstlendi. Bakım servisinin hizmetleri için bu yaşlılar yurdunda oturanlar ayrıca para ödemeyecek, bakım sigartası üstlenecek. Toplam 48 daire bulunacak. Ayrıca çatı katında ve alt katında şark köşesi türünde dinlenme ve oturma bahçelerimiz olacak.

Önümüzdeki 6 ay içinden törenle temeli atılacak. 2018 yılının ortalarından bitirilmesi planlanıyor.

Bu tür projeler her semtte olmalı. Bu bir pilot proje niteliğinde aynı zamanda.

Yaklaşık 7 yıl önce Tebea (Yaşlılar Yurdu) inşaa halindeyken görüşmelerimiz oldu. Önce 1 kişi için başvurmamıza rağmen ihtiyaçtan dolayı bu sayı 5 kişi ye yükseldi, derken 14 kişi için öngörülen proje kapsamında şu an 30 kişi kalmakta.

Bu tür projelerin artması gerek. Bunun için bir çok sivil toplum kuruluşu veya kurumlar var. Kendi aralarında ki kavgaları, çıkar çatışmalarını bir kenara bırakarak, iş yapacak olan insanlara engel olmak yerine destek vererek bu tür sosyal projeler için enerjilerini harcasınlar.”

YORUM

Mustafa Akpolat

Almanya’ya gelen birinci kuşaktan bir çok Türkiyeli artık ya emekli, ya da işgüçünden düştükleri için çalışamaz durumdalar. Bazıları daha önce kalabalık aileleri nedeniyle büyük evlerde yaşıyor ve şimdi o evlerde ya yalnızlar, ya da kendilerini yalnız hisediyorlar. Eşlerden birinin artık hayatta olmayışı, her ne kadar çevrelerinde insanlar olsada, kendi yaşıtları insanların olmayışı onları bir yalnızlaşmaya sürüklemekte. Türkiyeli yaşlıların bir araya gelebildikleri, sosyal ortamlar neredeyse yok denilecek kadar az.

Diğer tarafta artık düzenli bakıma gereksinim duyan yaşlılarımızın sorunları, bu yalnızlaşmaya eklendiğinde sorun ciddi bir boyut kazanıyor.

Bu sorunlarla ilgilenen kişi, kurum ve kuruluşlarda sınırlı imkanları veya kişisel cabalarla yol almaya çalışıyorlar. Adı büyük içi boş kimi dernek veya kurumlar kendi iç hesaplaşmaları ve çıkarları nedeniyle üstelendikleri misyondan uzak, hatta bu tür çalışmalara sekte vuracak düzeyde bir caba içindeler.

Tüm bu olumsuzluklara karşı emek ve caba sarf ederek, Türkiyeli yaşlı insanlarımız için bir örnek projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşayan insanlarımız da var.

MEKAN, yaşlılar buluşma merkezi’ni ziyaret ettiğimde, başardıkları proje hakkında bilgi verecek olan sevgili Fatma ve Saim Çelik beni gördüklerinde yüzlerindeki müjde haberini görebiliyordum. İki emektar insanın bu sevincini gördüğümde ve bunu sizlerle paylaşacağımı düşündüğümde haftanın tüm yorgunluğunu atmıştım bile. Sohbet sonrası yaklaşık 3 saat şehrin Limanında yürüyerek büroya geldim. Yürürüken bu ülkede yaşlanan insanlarımızı düşündüm. Ne hikayeleri vardır kim bilir… ne zorluklar, ne acılar, ne hüzünler, ne sevdalar ayrılıklar ve mutluluklar yaşadılar. Emek harcayarak yaşlandıkları bu ülkede, en güzelini hak ediyorlardı onlar. Bir dokunsan bin işiteceğin nice hikaye saklıdır yüreklerinde..

sevgiyle…

About Mustafa Akpolat

Check Also

Resmi kayıtlara göre 111 kişinin hayatını kaybettiği Maraş Katliamı üzerinden 41 yıl geçti.

Maraş’ta 19-24 Aralık  1978  tarihlerinde kontrgerilla destekli sağcılar, çevre köy ve ilçelerden çağırdıkları silahlı grupların …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir