17.Genel Kurul ve İsim Değişikliği
Güncel / Hamburg
14.11.2010 Zafer Coşkun,Sultan Maden ve Ali Rıza Şimşek’in divanı oluşturduğu dernegin 17. genel kurulunda, üyeler, oybirligiyle, dernegin ismini Hamburg Türk Toplumu – Haak-Bir olarak değiştirdi. Derneğin feshi durumunda derneğin mal varlığının Hamburg Kızılhaç Kurumuna devredilmesi yerine Almanya Alevi Birlikleri Federasyonuna kamu çalışmaları yapılması amacı ile devredilmesi yönünde karar da alındı. Alınan kararlardan dolayı üyelerine teşekkür eden dernek başkanı Erkan Erçin, derneğin çalışmaları hakkında üyelerine geniş bilgi sundu. Koro sefi Hasan Simsek`e ise katkılarından dolayı çiçek verildi.
Bayramlaşma ve Birlikte Lokma Yeme
19.11.2010 Kurban bayramı nedeniyle, dernek İnanç Kolunun organizasyonuyla gerçekleştirilen Bayramlaşma ve Birlikte Lokma yeme toplantısına yoğun ilgi gösterildi. Alevi dedelerinden Mustafa Mısır, Hacı Erdemli ve Ali Kara`nin katıldığı bayramlaşma yemeğinde birlik ve beraberlik mesajları verildi. Dedelerin k onuşmalarında Kurban bayramının asıl amacının Allah`a yakın olmak amacı taşıdığını bu nedenle Alevi Bektaşilerin inançsal yaşamlarında da belirleyici ve etkileyici bir özellik taşımakta olup, bayramın yardımlaşmanın ve toplumsal dayanışmanın oluştuğu zamanlardır denildi.
Türkülerle Muhabbet
26.11.2010 Hamburg Alevi Toplumu – Haak-Bir Derneği, Kültür Sanat ve Eğitim Kolu ve Dernek Bülten Yazı Kurulu tarafından organizasyonu yapılan Türkülerle Muhabbet isimli etkinliğe Hamburg`un tanınmış müzisyen ve sanatçıları katıldı. Aşır Özek, Şafak Altun, Hazır Demir, Hasan Şimsek, Mutlu Barak ve Nurali Demir`in katıldığı program iki bölümden oluştu. Genel düzenlemenin Müslüm Kaya ve sunuculuğunu Zafer Coşkun`un yaptığı programın ilk bölümde sanatçıların özgeçmişleri derneğin genç temsilcileri tarafından okundu ve her sanatçıdan ikişer türkü dinlendi. İkinci bölümde soru cevaplarla ve türkülerin günümüzdeki işlevi tartışıldı. Dernek başkanı Erkan Ercin ve Bülten Yazı Kurulu adına Haydar Yenmez`in konuşmalarında türkülerin aşkı, sevdayı, direnci, inancı, onuru ve doğayı yansıttığı vurgulanıp Alevi geleneğinde ise telli Kuran denilen bağlamanın özel bir yeri olduğu söylendi.Bayram İnan’la Kahvaltı ve Dayanışma
28.11.2010 Her ayın son Pazar günü “kahvaltı ve dayanışma” adi altında üye ve ailelerine kahvaltı veren derneğin bu seferki kahvaltısını Yeşiller Meclis Üyesi Bayram Inan üstlendi. Yaklasan secimler ve göçmenler konu basliginda sohbet edilerek gelecek günlerde dernekte secim konusunda bir panelin yapılması konusunda görüs birligine varildi.
Anadilin Önemi
05.12.2010 Eğitimci Azmi Çelik, başarının iki dilli bir eğitimden geçtiğini belirterek, “Ana dilini iyi öğrenen çocuklar diğer bir dili de daha iyi öğreniyor” dedi. Hamburg Alevi Toplumu (HAAKBİR) tarafından eğitim konusunda düzenlenen bir toplantıda konuşan Çelik, Almanya’da 220’nin üzerinde iki dilli eğitim veren okullar bulunduğunu ifade ederek, iki dilliliğin çocuklara daha fazla imkanlar sunduğunu söyledi. Türkiye’de ana dilini öğrenmiş çocukların Almanya’da daha iyi Almanca öğrendiğine dikkat çeken Çelik, “Ana dili öğrenenlerin kelime hazineleri daha geniş. Bununla orantılı olarak diğer bir yabancı dil de daha iyi ve hatasız öğrenilmekte. Yapılan bilimsel araştırmalar da ana dilde eğitimin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” dedi. Ana dil eğitiminde velilerin mümkün olduğunca çocuklarıyla daha fazla kelime kullanarak konuşması gerektiğine işaret eden Çelik, “Bazı Türk aileleri iki dilli eğitimden korkuyor ya da endişe duyuyor. Bu konuda endişelenmelerine hiç gerek yok. Başarısızlığın iki dille bir alakası yok. İki dilli yetişen çocukların okullardaki başarıları ortada” diye konuştu.
Muharrem Orucu ve YOL TV Canlı Yayın
07.12.2010 .18.12.2010 Almanya’da yaşayan Aleviler, Hz. Hüseyin in şehit edilmesi ve 12 imamlara olan bagliliklari nedeniyle Alevi inancına göre gerçekleştirilen Muharrem orucuna başladı. Hamburg’da Muharrem ayının ilk orucu, Alevi dedesi Mustafa Dede’nin duası ve Hamburg Alevi T oplumu-HAAKBİR üyelerinden Zöhre Eren ile Belgizar Tufan tarafından hazırlanan lokma ile başladı. Muharrem ayının 19 Aralık’a kadar sürdüğünü ve bu ayın bir yas ayı olduğuna dikkati çeken Dede, “Anadolu Alevileri, zorlamadan ve gösterişten uzak gönüllülük temelinde on iki gün oruç tutup aşure pişirirler, kurban keserler. Oruçlarını bulundukları yerde güneş battıktan sonra açan Aleviler, oniki gün boyunca mümkün olduğunca gösterişten uzak yaşarlar. Et yemezler, hiçbir canlıya zarar vermezler. Yas döneminde aslolan aç kalmak değil, nefsin kontrol edilmesidir” dedi. Derneğin Başkanı Erkan Erçin ise, 12 gün boyunca dernek salonunda Alevi vatandaşlar için davetlilere lokma dağıtılacağını ve kapılarının herkese açık olduğunu bildirdi.