Perşembe , 23 Mart 2023

Gezi Direnişi Hamburg’u Ayağa Kaldırdı

Almanya’nın Hamburg şehrinde İstanbul Gezi Parkı direnişiyle dayanışmak için yapılan yürüyüş beklenenden daha fazla ilgi gördü. Merkez tren garı önünde başlayan 19 kitle derneğinin birlikte organize ettiği yürüyüş esnasınde sık sık „Tayyip istifa, hükümet istifa“ sloganları söylendi.

Yürüyüş kortejinin en önünde taşınan “Yeter artık, AKP Hükümeti istifa etmelidir” (almanca) pankartı yürüyüşün ortak dilini ifade etmekteydi.

Aralarında CHP Hamburg ve Schleswig Holstein Eyaleti Başkanı Erkan Erçin, ikinci başkanMurat Arslan ve diğer yöneticileriyle, Hamburg Eyalet milletvekili Kazım Abacı, (SPD) , Filiz Demirel (Yeşiller), belediye meclis üyeleri Bayram İnan (Yeşiller) , Behçet Algan (SPD) ,Yusuf Uzundağ (Yeşiller) Korsanlar belediye meclis üyesi Gül Aydın, TGH ikinci Başkanı Ali Kurtuldu, Alevi Kültür Merkezi ikinci başkani Mahmut Erdem, AABF Kuzey Almanya Bölge Başkanı Cengiz Orhan, HAAK-BIR Başkanı Ali Ay, TGH eski başkanı Hüseyin Yılmaz ve Malatyalılar Derneği Başkanı Mevlana Çamur ile çeşitli kitle dernekleri yöneticilerinin bulunduğu yürüyüşte polisten verilen bilgilere göre 2 bin kişinin katıldığı açıklansa da, 3 bine yakın bir kitle vardı.


HAAK-BİR, HADD, El Ele Engeliler Derneği, Türk Kadınlar Derneği, CHP Hamburg ve Schleswig- Holstein Birliği,  TGH Gençlik, TGB Hamburg, Yuva Derneği, Winsen Alevi Kültür Merkezi, Demokrat Çorumlular, Bergedorf Alevi Derneği, Hamburg Düşün İnsanları Grubu ve Emekliler derneği, çeşitli spor takımı taraftar derneklerinin ( G.Saray, F. Bahçe, Beşiktaş) kitlesiyle katıldığı yürüyüş çevreden geçenlerin yoğun ilgisini çekti.


Yürüyüş boyunca yapılan etkili konuşmalarla (almanca-türkçe) kitlenin nabzını tutan El Ele Derneği başkanı Ali Akdemir ile CHP Hamburg  Y.K üyesi  Serap Çelimli-Balaban, sık-sık „Her yer direniş, her yer Taksim“ sloganını kitleyle birlikte haykırdılar.

Boğaziçi Caz Korosu‘nun Gezi Parkı için bestelediği „Çapulcu musun vay vay, Eylemci misin vay vay“ şarkısı ise, baştan sona defalarca kez hep bir ağızdan dile getirilerek güne damgasını vurdu. Öte yandan Hamburg’un tanınan müzisyenlerinden Hüseyin Boğa‘nın gür sesiyle Cem Karaca tarzı söylediği şarkıları ise kitleyi çoşturdu.

Bilindiği üzere yürüyüş öncesi yapılan toplantılarda „bayrak taşıma veya taşımama tartışmaları“ yüzünden  iki ayrı günde devam eden gösteriler,  yurt dışında yaşayan Türkiye kökenli göçmen nüfusun AKP hükümetine karşı  tepkisi için de bir turnusol kağıdı görevini gördü.

Birinci günkü gösteride  daha çok örgütlü ve politize olmuş sol, demokratik-devrimci bir kitlenin düzenli kortejlerde katılımı gözlenirken, ikinci gösteriye genellikle önceki yürüyüşlerden tanınmayan ve ilk kez alanlara çıkan genç bir kitlenin (kadın ağırlıklı) olması gözlerden kaçmadı.


Panayır yerini andıran görüntülerin olduğu gösteride,  Komitenin belirlediği 4 slogan „ Hoch die internationale solidarität“, Faşizme karşı omuz omuza, Tayyip istifa, hükümet istifa“ ile „Her yer Taksim, her yer direniş“ sloganı yanında, Komite kararı dışında bir grup sık- sık „Mustafa Kemal’in askerleriyiz“ sloganını atarak „silivriyi yıkacağız“  dövizlerini taşıdı.


Serin bir bahar havasında devam eden gösteri, çevreden geçenlerin ve alman kamuoyunun  yoğun ilgisini çekti. Kartel Türk Medyası temsilcileri (Türkiye’de olduğu gibi) gösteriye gereken „ilgiyi“ göstermezken Alman basını daha fazla ilgi göstermişti.

Hamburg Başkonsolosluğu önüne kadar devam eden gösteri  „işte bir sabah uyandığımda / çav bella çav bella çav bella, çav çav çav / elleri bağlanmış buldum yurdumun / her yanı işgal altında „çav bella çav“ söylenerek sona erdi.

 

 Mustafa Akpolat

About Mustafa Akpolat

Check Also

Resmi kayıtlara göre 111 kişinin hayatını kaybettiği Maraş Katliamı üzerinden 41 yıl geçti.

Maraş’ta 19-24 Aralık  1978  tarihlerinde kontrgerilla destekli sağcılar, çevre köy ve ilçelerden çağırdıkları silahlı grupların …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir