Genco Erkal: Oyunumu en son Kenan Evren yasaklamıştı, 35 yıl sonra AKP-OHAL yasaklıyor

Genco Erkal’ın ‘Nazım ile Brecht’ isimli oyunu güvenlik gerekçesiyle iptal edilmişti

Genco Erkal

Tiyatro ve seslendirme sanatçısı Genco Erkal, 12 Eylül’ün ardından ilk kez bir oyununun 35 yıl sonra yasaklandığını söyledi.

Genco Erkal yönetimindeki Dostlar Tiyatrosu’nun İstanbul Kadıköy Lisesi bahçesindeki tarihi Mahmut Paşa Konağı’nda gerçekleştirdiği açık hava tiyatrosu, 15 Temmuz’daki başarısız darbe girişiminin ardından alınan güvenlik tedbirleri nedeniyle iptal edilmişti.

Kadıköy Lisesi bahçesinde Ağustos ayı boyunca haftanın üç günü sahnelenecek olan, Genco Erkal’ın uyarlayıp yönettiği ve oynadığı Güneşin Sofrasında Nazım ile Brecht adlı oyunun gösterimleri kaldırıldı. Kadıköy Lisesi Okul Aile Birliği, Dostlar Tiyatrosu’na gönderdiği bir yazı ile etkinlik için yapılan sözleşmenin yasal zorunluluktan dolayı fesih edildiğini duyurdu.

 Genco Erkal, yasak kararına ilişkin kişisel Twitter sayfasında, konuyla ilgili olarak, “En son 1981 yılında Her Gün Yeni Baştan adlı oyunumu Kenan Evren yasaklamıştı. Tam 35 yıl sonra Güneşin Sofrasında’yı AKP-OHAL yasaklıyor.” ifadelerini kullandı.

Erkal’ın açıklaması:

“İstanbul Kadıköy Lisesi Okul Aile Birliği Başkanlığı, okulun bahçesindeki tiyatro faaliyetimizle ilgili sözleşmeyi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Emniyet ve Güvenlik Tedbirleri konulu yazısına dayanarak güvenlik gerekçesiyle feshettiğini bildirdi.

Bu beyan asıl nedeni gizlemek için kullanılan bir kılıftır. İki hafta öncesinden okulda, Milli Eğitim çevresinden, oyunlarımızı bir an önce kesmemiz istendiği, hakkımızda şikayet olduğu, oyunumuzun “hükümete karşı oluşundan” bazı çevrelerin rahatsız olduğu haberi bana gelmişti.
‘Şikayet varmış’
Ben onlara Nâzım Hikmet ile Bertolt Brecht’in metinlerinde hükümet aleyhinde hiçbir atıf olmadığını belirtince, bu sefer benim sosyal medyadaki paylaşımlarımı gündeme getirdiler. Şikayet varmış.
Ben onlara aramızda ağustos sonuna kadar yazılı bir sözleşme olduğunu, oyunlarımızı İlçe Eğitim Müdürlüğü’nün izni ve Kaymakamlık’ın onayıyla oynadığımızı belirttim. Kendi isteğimle oyunları kesmeyeceğimi, dilerlerse yasaklayabileceklerini söyledim.
Arada Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye’deki bütün okullara yolladığı adı geçen yazı geldi. Bu yazı onlara, asıl nedeni gizleyerek, “güvenlik gerekçesiyle” oyunları durdurma fırsatı verdi.
Mitinge sağlanan güvenlik tiyatroya neden sağlanamaz?
Dostlar Tiyatrosu olarak biz okulun bahçesinde bir açıkhava tiyatrosu oluşturmak için yoğun emek harcadık, büyük masrafa girdik. Önümüzdeki üç haftanın biletleri bütünüyle satılmış durumda. Şimdi bilet ücretlerini de iade etmek zorunda kalacağız. Bu zararın hesabını kim verecek?

Bir de şu var. Söz konusu yazı daha çok okulların açık olduğu dönemlerde uyulması gereken kuralları sıralıyor oysa şu anda tatil dönemindeyiz. Başbakan OHAL’in bir şey değiştirmeyeceğini, normal hayatımıza devam edebileceğimizi söylemişti. İfadesi tam olarak şöyle, “Devlet kendisine OHAL ilan etti, millete değil.” Sonuç bu mu olmalıydı? Demokrasi ve Şehitler Mitingi’nde Nâzım Hikmet’in şiirini okuduğu için Başbakan’a teşekkür ediyorum. Mesele güvenlikse, milyonların katıldığı mitinglere sağlanan güvenlik 250 kişilik tiyatroya neden sağlanamaz?

En korkulan konu buydu zaten. Darbe gerekçe gösterilerek muhalif seslerin susturulması mı acaba esas amaç? Birlik ve beraberliğin en gerekli olduğu bu dönemde tiyatrodan korkmak, yasaklamak değil, tam tersine sanatın birleştirici gücünden yararlanmalıyız.

Bu durumu eli kolu bağlı kabul edemeyiz. Gereken girişimlerde bulunarak yasal hakkımızı arayacağız.”

About Editör .

Check Also

8 Mayısta ırkçılık lanetlenecek, ırkçı terör kurbanları anılacak

Hamburg’da Ramazan Avcı İnisiyatifinin (RAİ) çağrısı üzerine oluşan birlik, 8 Mayısta”Hanau Her Yerde” başlığı altında …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir