Avrupa Birligi engelli insanların hareketliliğinin güçlendirilmesi için havayolları şirketlerine yeni sorumluluklar getirdi. Hiç bir havayolu şirketi bir kişiyi hareket kısıtlılığından dolayı, eğer herhangi bir güvenlik durumu sözkonusu değilse reddetme lüksüne sahip degil artık. Bu yeni düzenlemeyle birlikte uçuş yapan yaşlı, engelli dolayısıyla kronik hastalıkları olan yolcu sayısı arttı. Bu nedenlede havada yaşanan tıpbi vakaların sayısında da artış meydana geldi.
Bir çok durumda uçmaya elverişli Rapor yazma o kadar da kolay olmayabilir. Kimler uçmaya elverişli değildir. Ev Doktoru için oldukca sorumluluk gerektiren bir durum.
Her yıl ortalama havada 1600 tıpbi olay yaşanmakta. Bunlardan 5 ile 7’si ölümle sonuçlanmakta. Acil iniş sayısı 50 ile düşük. Vakaların çoğu banal hastalıklardan oluşmakta. Yılda sadece 5-6 kalp krizi vakası görülmekte. Ancak kalp krizi geçiren hastaya müdahelenin erken yapılması hayati önem taşımakta. Havada meydana gelen vaklarda bazen müdahale için saatler geçebiliyor. Buda kalp krizi sonrası yasanacak komplikasyonları arttırmakta.
Kimler uçamaz?
Yükseklere çıktıkca oksijen basıncında 30 mmHg ye kadar düşme yaşanır. Buda KOAH hastaları için oldukca tehlikeli olabilir. KOAH hastaları eğer 2 litre hava ya ragmen oksijen basıncları 70mmHg nin altında ise yada oksijensiz 60mmHG nın altına düşmüşse uçmaya elverisli değiller. Akut enfeksiyonlu Astım hastaları keza yine uçmaya elverişli değil.
Ağır anemi hastaları, Hemoglobini 9 dan düşük olanlar.
Bulaşıcı enfeksiyon hastalıkları olanlar iyileşmeden uçamazlar.
Koronar Kalp hastalarının uçabilmesi için efor testinde şikayetsiz 100W başarabilirse uçabilir. Düşük eforlarda şikayeti olanların uçması sakıncalı sonuçlar doğurabilir. Kalp krizinden sonra kalp pompalama gücü %40’ın üzerinde olanlar iki hafta, kalp pompalama gücü %40’ın altında olanlar 6 hafta sonra uçablirler. Kalp yetmezliği III. derece olanlar uçakta oksijen almak suretiyle uçabilirler. Dördüncü derece kalp yetmezliği olanların uçması tıpsal anlamda yasak.
Orta derecede trombose riski olanlar, trombos corabıyla uçabilirken, hikayesind trombose olanların uçağa binmeden iki saat önce ve uçaktan indikten 8 saat sonra heparın ignesi vurması gerekmektedir.
Sağlıklı seyahatler
Kaynaklar: MMW,Med. nr 7, Dr. med. Peter Stiefelhagen