Sputnik’in tüm adreslerine Türkiye’den erişimin engellenmesi kararını değerlendiren Bilişim Hukukçusu Yaman Akdeniz, artık AYM’nin sansür uygulamalarıyla ilgili başvuruları gündemine almasının vaktinin geldiğini söyledi. Can Dündar ise konuya basın özgürlüğü temelinde yaklaşarak, “Yargı kararı olmadan bu tür müdahaleler tamamen keyfilik” dedi.
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), idari tedbir kararı alarak Rusya resmi haber ajansı Sputnik’in 31 dilde yayın yaptığı tüm adreslerine erişimi engelledi. Gerekçe ise bildirilmedi. Sadece Milli Güvenlik ile ilgili bir maddeden dolayı kararın alındığı bilgisi geldi.
Durumu RS FM’de Yavuz Oğhan’ın hazırlayıp sunduğu ‘bidebunudinle’ programında hukuki açıdan değerlendiren hukukçu Yaman Akdeniz, talebin yürütme tarafından yapıldığını söyledi. Akdeniz, “Aslında rutin bir uygulama gibi. 7 Haziran seçimlerinden bugüne kadar yaklaşık 70 tane erişim engeli talebi var, hiçbirinde gerekçe yok. 8/a maddesi siyasi sansür mekanizması olarak kullanılıyor” dedi.
‘SPUTNİK KARARA İTİRAZ EDEBİLİR’
Twitter ve Youtube engellemelerini de hatırlatan Yaman, “Sputnik bu karara itiraz edebilir. Kerem Akdeniz ile beraber kullanıcı haklarını savunarak kullanıcı sıfatla başvuru yapacağız. Bugüne kadar 8a maddesi ile ilgili olarak 25 karara itiraz ettik, sonuç alamadık. Tümünü AYM’ye taşıdık. Burada da benzer durum söz konusu olacaktır. Top Anayasa Mahkemesi’nde. AYM bugüne kadar 8/a kapsamında yapılan sansür uygulamalarıyla ilgili başvuruları gündemine almadı. Artık alma vakti geldi” diye konuştu.
CAN DÜNDAR: ÖNCE ALMANYA, SONRA SPUTNİK
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Can Dündar, basın özgürlüğünün Türkiye’nin iç meselesiyken Alman komedyen Jan Böhermann kriziyle birlikte uluslararası hale geldiğini söyledi.
Dündar, “Önce Almanya, sonra Sputnik. AB’ye gireceğiz, onun kriterlerini benimseyeceğiz derken Avrupa’ya ve dünyaya Türkiye’nin kriterlerini benimsetmeye başladık. Yargı kararı olmadan bu tür müdahaleler tamamen keyfilik” dedi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yönelik hakaret içeren yayınları nedeniyle Alman komedyen Böhermann hakkında soruşturma açılmasını kabul etmesini de değerlendiren Dündar, “Şu anda Almanya’nın en can yakıcı meselesi mülteciler meselesidir. Bu yüzden Merkel eleştirilerinden ve ilkelerinden vazgeçti gibi görünüyor. Bunun dönüşü pahalıya mal olacak. Alman basınında infial var” ifadelerini kullandı.
PINAR TÜRENÇ: KARA BİR DEHLİZDEYİZ
Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç de Sputnik’e erişim uygulamasına tepki gösterdi.
Avrupa Parlamentosu tarafından hazırlanan raporlara dikkat çeken Türenç, “İster tanı ister tanıma Türkiye dış dünyada yasakçı zihniyetini sergiliyor. Kim, hangi haberden rahatsız oluyor, şeffafça açıklanması lazım. Kapkara bir dehlizede gidiyoruz” dedi. (sputniknews.com)