”Bugün Ortadoğu’da kan döken zihniyet, 22 yıl önce de Madımak’ı yaktı”

2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanan  Sivas  Madımak katliamının 22’inci yılında katledilenler düzenlenen etkinliklerle anılarak, katliam lanetleniyor.

 

1

Mustafa Akpolat

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri kapsamında Sivas’a giden davetlilerin konakladığı Madımak Oteli,  Cuma namazından çıkan kalabalık tarafından önce saatlerce taşlanıp ve daha sonra Otel’in ateşe verilmesi sonucu 33 aydının öldüğü katliamın 22’inci yıl dönümünde anma etkinlikleri devam ediyor.

2

Sivas’ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Kültür etkinliklerine karşı camilerde verilen vaazlerden sonra, Cuma namazından çıkan kalabalık gruplar birleşerek, Pir Sultan Abdal Kültür etkinlikleri için Sivas’ta bulunan yaklaşık 70 sanatçı ve yazarın kaldığı Madımak Oteline saldırarak ateşe vermeleri sonucu 33 aydın katledilmişti.
Türkiye ve değişik ülkelerinde düzenlenen anma etkinliklerinde, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta katledilen yazar, sanatçı, ozan ve aydınlar anılarak katliam lanetleniyor.
Hamburg’da -bugün- 2 Temmuz’da Hamburg T.C. Baş Konsolosluğu önünde saat 11 de, Demokrasi mücadelesinde ve Sivas katliamında yaşamını gitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anma etkinliğinde, Hamburg Alevi Toplumu adına konuşmalar yapıldı, Aşır Özek’in seslendirdiği değişlerden sonra katliamda yaşamını yitiren 33 Sanatcı, yazar ve aydın’ın adları tek tek okunarak, Konsolosluğun önüne birer Mum yakılarak, karanfiller bırakıldaktan sonran, katliamı lanetleyen birde Siyah Çelen bırakıldı. Anma etkinliğ, Aşir Özek’in değişleri eşliğinde semah dönülerek sonlandırıldı.

3
Etkinlikte, Hamburg Alevi Kültür Merkezi Başkanı Nurali Demir, Bergedorf Alevi Kültür Merkezi Başkanı Alper Doğan birer konuşma Yaptılar. Türkçe ve Almanca olarak yapılan açıklamalardan sonra AABK adına genel başkanı Hüseyin Mat‘ın gönderdiği yazı okundu. Yazıda şu görüşlere ver verildi.
”Bugün Ortadoğu’da kan döken zihniyet, 22 yıl önce de Madımak’ı yaktı…
2 Temmuz Madımak Katliamı’nın 22. yıl dönümünde yüreğimiz bir kez daha acıyla yanmaktadır. Bugün Ortadoğu’da masumların kafasını kesen zihniyet, 22 yıl önce de Madımak Oteli’ni ateşe vererek, aydınlarımızı, sanatçılarımızı, gençlerimizi ve çocuklarımızı katletti. Gericilik ve linç kültürünün etkisiyle hareket eden kitlelerin, insanlıktan nasıl çıktığını hep birlikte gördük. Hele bu zihniyetin ülkemizde yıllarca devlet politikası olarak uygulanması ve katillerin yargılanmaması toplum içinde kutuplaşmayı arttırdı. Gelinen süreçte Türk Hükümetleri, Madımak Katliamı ile 22 yıldır yüzleşmeye yanaşmadığı gibi İslami terör örgütlerine verdiği destekle IŞİD belasını tüm Ortadoğu halklarının başına sardı. Bu açıdan bakıldığında Madımak Katliamı, sadece Alevi toplumunun değil, günümüzde Ortadoğu’da yaşatılan diğer katliamlar gibi insanlığın ortak bir acısıdır.
Aydınların katledildiği bir mekândan, Bilim ve Kültür Merkezi olmaz.
Ancak “Utanç Müzesi” olur
Madımak Katliamı vicdani olan herkesin utancıdır. Şehit Aileleri ve Alevi kurumları, yıllardır Madımak Oteli’nin müze haline getirilmesi için kampanyalar düzenledi. Ancak bina, müze yerine bilim ve kültür merkezine dönüştürüldü. 2 Temmuz 1993’de aydınların diri diri yakılmasına neden olanları korumaya çalışan devlet, kendince bulduğu bu çözüm yoluyla katliamla “yüzleşmeden” bu işten sıyıracağını zannediyor. Bizler bu aymazlık karşısında 22 yıldır olduğu gibi haklı talebimizi bir kez daha yineliyoruz: Aydınların katledildiği bir mekândan, Bilim ve Kültür Merkezi olmaz. Olsa olsa, ancak “Utanç Müzesi” olur.
Bu yıl da Madımak Oteli önündeyiz.
Devletin direttiği “Bilim ve Kültür Merkezi” çözümünü tanımadığımız gibi Madımak Katliamı davasının zaman aşımına uğratılması kararını da tanımıyoruz. Bu katliamda parmağı bulunanların yakalanıp, bağımsız yargı önüne çıkarılması talebini ısrarla savunmaya devam edeceğiz. Bu seneki anmada; sadece 22 yıl önce kaybettiğimiz canlarımızı anmak için değil, AKP Hükümeti’nin mezhepsel iç ve dış politikasına “hayır” demek için de Madımak Oteli önünde olacağız. 2 Temmuz 2015 Perşembe günü, ‘Katliamlara karşıyım’ diyen tüm kurum ve duyarlı insanlarımızı Madımak oteli önünde buluşmaya davet ediyoruz.”

4

Hamburg’da ayrıca saat 17’de Sternschanze Tren İstasyonu önünde Hamburg Demokratik Güç Birliği tarafından da bir anma etkinliği düzenleneceği bildirildi. Diğer bir etkinlik ise Saat 19’da, Bargstedtgasse 7 adresinde HAKM ve HAAK-Bir gençlik kollarının birlikte organize ettikler bir anma gerçekleşeceği belirtildi.

About Mustafa Akpolat

Check Also

Resmi kayıtlara göre 111 kişinin hayatını kaybettiği Maraş Katliamı üzerinden 41 yıl geçti.

Maraş’ta 19-24 Aralık  1978  tarihlerinde kontrgerilla destekli sağcılar, çevre köy ve ilçelerden çağırdıkları silahlı grupların …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir