Almanya ve Hamburg’da Alevi örgütlenmesinin 25. yıl dönümü ve Muharrem ayının sona ermesi vesilesiyle bu yıl ilk defa Hamburg Parlamento binasında düzenlenen bir etkinlikle aşure dağıtıldı. Hamburg Yeşiller Partisi Eyelet Milletvekili Filiz Demirel’in girişimi ve ev sahipliğinde, Alevi derneklerinin ortaklaşa düzenledikleri etkinliğe ve aşure dağıtımına yaklaşık 800 kişi katıldı.
Mustafa Akpolat
26 Ekim pazartesi günü, ”Almanya ve Hamburg’da 25 yıllık Alevi toplumu” adı ile düzenlenen etkinliğe, Hamburg ve çevresinde faaliyet sürdüren Alevi dernek üyelerinin yanı sıra değişik inanç, kültür ve uluslardan misafirler katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Filiz Demirel, sözlerine, çoğulcu bir toplum ancak eşit koşullarda ve eşit katılımın mümkün olması ile işlev görebiliceğini belirterek başladı.
Demirel, bizler, toplumun politik ve sosyal taleplerini tanımakla kalmayarak, ortak yaşama katılmasının koşularını oluşturmamız gerekiyor. Ancak o zaman toplumsal yaşama katılımını talep edebiliriz. İşte Hamburg Alevi toplumu bunu başarabildi.
Almanya’da ilk resmi Alevi örgütlenmesinin Hamburg’dan başladığını belirten Demirel, 1989 yılında düzenlenen Kültür haftası ile ilk defa Aleviler Alman komuoyunun dikkatlerini çekti. Şimdi geriye bakıldığında, Alevi toplumu gurur duyacağı 25 yıllık bir geçmişe sahip.
Alevi örgütlenmesi bir çok alandan öncü rolu üstlendi;
Hamburg Eyaleti ile imzalanan devlet sözleşmesi kapsamında, ilk defa Alevi inancındaki dini tatil günleri tanındı. Hamburg Üniversitesinde dinler ve kültürler arası dialog temelinde, Alevilik Kürsüsü açılarak, dünyada bir ilke imza atmayı başardılar. Alevi işverenleri bir vakıf kurarak bu alanda da bir başlangıç yaptılar.
Demirel, ”bugün buraya sizleri matem orucunun bitmesi ve Aşure’nin dağıtımı nedeniyle davet ettik. Aleviler için anlamlı ve önemli bir ay olan Muharrem ayı ve orucu sonrası bir gün olan aşure Alevi inacından önemli bir yeri var.” dedi.
İlk defa Hamburg Parlamento Binasından Aşure dağıtılacağını belirten Demirel, emeği geçen herkese teşekkür etti.
”Kerbela halen yaşanıyor”
Demirel, konuşmasında, 680 yılında Kerbela’da yaşanılanları ve Aleviler için anlam ve önemine değinerek, Alevilerin tarihte benzeri sayısız katliam, zülüm ve baskı yaşadıklarını belirterek, Kerbela günümüzde Türkiye’de halen yaşandığını belirterek, alevilerin azınlık olarak katliamlara uğramaya devam etmiş, zalimlerin, yezitlerinin hedefi olmuşlardır. Çorum, Maraş, Sivas, Diyarbakır, Suruç ve Ankara bunlardan sadece birkaçıdır. İnancından, etnik köken ve siyasi düşüncesinden dolayı insanlar hala baskı altına yaşamakta ve katliamlara uğramaktalar. Bundan dolayı İmam Hüseyin Aleviler için hala yaşayan bir semboldür.
”Bugün IŞİD, islam devleti kurma adı altında Suriye’de, Irak’ta yüzyıllardır bir arada yaşayan azınlıklara ve farklı inançtaki insanlara yönelik vahşi katliamlar yapmaktadır” diyen Demirel, bizler IŞİD’in bu eşi görülmemiş şiddet ve katliamlarına tanıklık ediyoruz, bizler, tüm riskleri göze alarak kendileri ve çocukları için bir koruma arayan milyonlarca insanın göçüne tanıklık ediyoruz. Bir çoğu bunu başarıyor bazıları ise göç yollarından yaşamını yitiriyor. Diğer yandan bizler, buraya kadar gelebilmiş insanlara aktiv şekilde, gönüllü olarak yardım eden insanlarada tanıklık ediyoruz. Meclis Gurubum adına bu insanlara teşekkür etmek istiyorum.
Demirel, ”Almanya tarihinde milyonlarca mülteciyi entegre etti ve mültecileri dışlamak yerine buraya entegre etmenin mücadelesini, vermeliyiz. Mülteciler üzerinden ırkçılığın kötüklenmesine karşıda mücadele etmeliyiz”
Demirel, Alevi toplumununda benzeri sorunlar yaşadığından bir çok alevinin mültecilik yaşamı olduğununa değinerek, İnançlarından ve politik düşüncelerinden dolayı ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını belirtti.
Demirel konuşmasında, Almanya’daki din özgürlüğünün mevcut duruma rağmen, Türkiye’deki azınlıklar için de bir model oluşturmasını dileyerek, uzun mücadeleler sonucunda Hamburg eyaletinde Aleviler ile hukuksal anlamda diğer dinlerle eşit hakların verilmesi noktasında devlet sözleşmesi imzalandı. Bu sözleşmeyle Alevi inancı diğer din ve inançlarla eşit konuma gelmiştir.
Türkiyedeki, son gelişemlerede değinen Filiz Demirel, Türkiye’de barış ortamının sağlanması için Almanya ve AB’ne görev düştüğünü belirterek, Türkiye’de demokrasinin, özgürlük ve eşitliğin sağlanması için sorumluluk alması gerektiği ve insan hakları, demokrasi için mücadeleye destek verilmesi gerektiğini belirtti. 1 Kasım Seçimlerinde, moderin, eşit ve demokratik bir Türkiye yönünden bir sonuçun çıkması temennilerini ifade ederek, Kerbela’dan bu yana inançlarından, dünya görüşlerinden, farklılıklarından dolayı yaşamını kaybedenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşuna davet ederek konuşmasını bitirdi.
Etkinlikte Yeşiller Partisi Federal eski Milletvekili Memet Kılıç, yaptığı konuşmada, tarihte ‘ kötü’ ile ‘ iyi’ arasında bir savaş yaşandığını ve Yezit’in halen yaşadığını belirtti.
Kılıç, ” Tarihte Hz. Hüseyin bir semboldü. Sadece geçmişte değili Çorum’da, Maraş’ta, Diyarbakır’da, Suruç’ta, Ankara’da Yezit hala yaşıyor. Nasıl ki İmam Hüseyinler, Yezitlere boğun eğmedilerse, Aleviler de boyun eğmeyerek mücadelelerine devam edecekler’ dedi.
Etkinlikte Hamburg Üniversitesi Dünya Dinler Akademisi Alevilik Kürsüsü’nden Prof.Dr.Handan Aksünger .Alevi dernekleri başkanları Medet Doğan, Nurali Demir, Özgür Orhan ve Alper Doğan yaptıkları konuşmalarda Alevilerin Türkiye’de yaşadıkları sorunlara değinerek, devletin geçmişten bugüne asimilasyon, baskı ve katliamlarına devam ettiği belirtilerek, eşit haklar temelinde bir arada yaşamak için mücadeleye devam edilmesi gerektiğini vurguladılar.
Etkinlikte Yeşiller Partisi eş genel başkanı Cem Özdemir, video mesajı ile Alevi örgütlenmesinin 25. yılını kutlayarak, Türkiye’de Alevilerin yaşadığı sorunlara değinerek Türkiye’nin, Almanya’daki Alevilerle devletin imzaladığı anlaşmayı örnek alması gerektiğini belirterek, sorunlara karşı birlikte mücadele edilmesi vurgusunda bulunarak dayanışmacı selamlarını gönderdiğini belirtti.
Yapılan konuşmalardan, söylenen değişlerden ve gençlerin semah gösterisinden sonra Alevi Dedelerinin duaları ile Aşurenin dağıtımına başlandı.
Etkinlikten sonra konuştuğumuz Filiz Demirel;
”Hamburg tarihinde ilk kez Rathaus da Asure verildi. Almanya Alevi Toplumunun 25. yıl kutlaması ve matem oruclarının sonunda verilen aşureyle birleştirerek, Yesiller olarak Hamburg’da Belediye sarayında böyle bir etkinliğe ev sahipliği yaptığımız için çok mutluyum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Özellikle Türkiyede yaşadığımız bu zor dönemde, alevilerin, ezilenlerin yanında olmak ve tüm Demokrat güçleri desteklemek gerekiyor. Kerbeladan bugüne Kadar tüm katledilen canlarımızı saygıyla anıyoruz. Onların direnci, karşı koyma gücü bugün de Alevilerin, Demokrası ve özgürlükten yana olan insanların yoluna ışık tutmaktadir”.dedi